Flitsfotografie

Fotograferen met flitsers,

Flitsfotografie
Flitsfotografie

 

Het is altijd leuk om wat te experimenteren. Bezig zijn met fotografie in een segment waar je jezelf nog verder wil ontwikkelen is uitdagend, inspirerend en verlegt je grenzen.
Deze keer besloot ik met mijn goede vriend en collega André Roeleven (bekijk zijn werk eens, een uitstekend fotograaf) onze flitsmaterialen op 1 grote hoop te gooien en een willekeurige scene uit te gaan lichten. Toegegeven, niet alle flitsers werden gebruikt. We beperkten ons tot Speedlights (Nikon en Canon) en Profoto flitsers, de B1 en de B2.
De speedlight flitsers hebben we door middel van een Profoto Air gesynchroniseerd met de Profoto B1 en B2 commander die op mijn Nikon D800E is gezet.

Voor deze foto hadden we geen enkel verder doel anders dan een foto te maken met gebruik van voldoende flitsers. Dit soort werk willen we namelijk graag gaan gebruiken in een volgend project waar we medio september mee gaan starten. Wat dat precies is houd ik nog even achter de hand, maar het zal zeker een schitterende eigen opdracht worden!

We hadden een zonovergoten dag en besloten daarom niet binnen maar buiten te fotograferen. Om toch in de gelegenheid te zijn meer controle over ons licht en flitsers te hebben besloten we een setting te maken in mijn overdekte zithoek achter in de tuin.
We beginnen met 1 hoofdlicht . Met wat goed richten, een beautydisch en wat karton om licht af te dekken hebben we zo  het toekomstige hoofdonderwerp  belicht. Tijd om stap voor stap flitsers toe te voegen aan het scenario.

Om de achtergrond verder uit te lichten voegen we 2 extra flitsers toe. We gebruiken hiervoor de speedlichts aangezien ze lekker kleien zijn en dus goed te verstoppen achter het meubilair. De speedlight flitsers staan op manual ingesteld zodat we de flits intensiteit goed kunnen beheersen. Door het instellen van de witbalans op de camera an het gebruik van CTO gels brengen we warmte toe in de foto.
De B1 wordt gebruikt om de kachel van een blauwe gloed te voorzien. Deze staat onder de tafel. Vooraan op het kussen van de stoel ligt nog een kleine zaklamp die de voorzijde iets oplicht van de camera op tafel.

Voor Andre en mij was het weer een leuke samenwerking. Ontspannen maar tegelijkertijd leerzaam en uiteraard is het altijd leuk met je vak bezig te zijn. Overigens was dit ook niet helemaal ‘zomaar’.  Binnenkort starten we een nieuw project waar we de techniek zeker zullen inzetten. Maar daarover later meer..