Hoogtefotografie voor OKKO Project

Hoogtefotografie

projectfotografie
Hoogtefotografie woningbouw OKKO project Breda d.m.v. photomast

OKKO Project is een moderne en dynamische projectontwikkelaar gevestigd in Eindhoven, maar met projecten verspreid over heel Nederland. OKKO realiseerd vastgoedprojecten vanuit een sociaal-cultureel belang en financiële haalbaarheid. Volgens Okko is de wereld van iedereen die er woont. Daarom kijkt Okko lekker eigenzinnig met een eigen visie naar projectontwikkeling.

Voor het vastleggen van hun opgeleverde vastgoedprojecten zocht OKKO een betrouwbare partner die in staat moest zijn die projecten met de juiste focus te fotograferen. Na enkele weken overleg is mij de opdracht gegund. Enerzijds vanwege het simpele feit dat ik graag met korte lijnen werk. Ik ben bereikbaar, reageer snel op vragen, begrijp snel wat de opdrachtgever verwacht en kan daar snel op schakelen. Anderzijds zocht OKKO iemand met de nodige ervaring op het gebied van vastgoedfotografie. Niet alleen de ‘standaard’ foto’s (ik bedoel daarmee de platte 2D foto’s vanaf de grond) maar ook hoogtefotografie.

Hoogtefotografie is eigenlijk niet meer weg te denken bij (bouw) projecten. De keuze is dan OF het vliegtuig instappen (in voorbereiding bij Mart Stevens Project Fotografie), OF gebruik maken van een drone (wat zeker in bebouwde kom en op plaatsen waar vliegverkeer is tot onoverkomelijke problemen kan lijden) OF gebruik maken van een photomast.
Ik heb voor dit project voor het laatste gekozen.

Liever een mast dan een drone,

Waarom een photomast voor hoogtefotografie voor OKKO Project? Misschien het best uit te leggen door eerst de nadelen van een Drone te vertellen. Drones maken herrie, althans dat vind ik. Belangrijker is echter dat je als beroepsmatig fotograaf lang niet overal zomaar kan vliegen en al helemaal niet in de bebouwde kom waar mensen wonen. Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook knap intimiderend als zo’n drone door mijn achtertuin zou scheren en naar binnen kon gluren.
Een photomast heeft hier geen last van; het ding maakt geen geluid en er is geen vergunning noodzakelijk. Wel regels, zoals doodgewone fatsoensregels.
Bovendien zijn er plaatsen waar het gebruik van een drone volledig uit den boze is.   Voor de hoogtefotografie voor het OKKO Project geldt dit dus eigenlijk al omdat je in de bebouwde kom een vergunning nodig hebt om bedrijfsmatig te vliegen, maar bij het meerjarig project waarvoor ik verantwoordelijk ben voor alle fotografie, de bouw van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie zijn drones ten strengtse verboden. Dat terrein ligt pal naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis waar trauma helikopters landen en er dus vliegroutes zijn. Dat opgeteld bij de 2 enorme bouwkranen en je snapt: daar mag onder geen voorwaarde gevlogen worden.

projectfotografie
Hoogtefotografie woningbouw OKKO project Breda
Spierballen kweken,

De photomast die ik gebruik is maximaal 10 meter hoog en komt gemiddeld genomen boven de nok van een woonhuis uit. Mijn professionele NIKON D800E gaat gewoon omhoog en wordt via wifi vanaf de grond bediend. De gemonteerde Zeiss Distagon 18mm  levert op deze hoogte spectaculaire hoogtefotografie op. Spierballen krijg je er wel van, want na iedere foto gaat de hele mast weer naar beneden om zo veilig te kunnen verplaatsen.  Na 20 keer de mast met camera omhoog en weer omlaag te hebben geschoven ga je het zeker voelen! Bovendien laat ik de mast bij het fotograferen iets voorover hellen. Zo ‘hangt’ de camera met zijn gewicht naar voren waardoor de hele constructie minder zwiept.
Voor OKKO Project ging het deze keer om de Vlielandstraat 2 t/m 80 in Breda, binnenkort ook op hun website te zien.

Na oplevering ontving ik nog een mooie mail, waarvan ik het relevante deel graag deel:

Dat zijn hele mooie foto’s geworden!
We zijn erg tevreden. Je wist mooi de accenten vast te leggen.
We gaan ze binnenkort publiceren op de website en andere kanalen.

Wat betreft de andere projecten welke wij graag willen gaan presenteren, ben ik zeker van mening dat wij jou graag nog eens inschakelen.
Je levert goede kwaliteiten, begrijpt goed onze focus en qua prijs zijn wij ook erg tevreden.