Willem Groenewold, motor restaurateur.

Portret Willem Groenewold, motor restaurateur.

Willem Groenewold, restaurateur klassieke motoren

In de serie stoere portretten die ik samen met Joris Aben maak komt dit tweede portret. Deze keer van de inmiddels 80 jaar oude Willem Groenewold, een motor restaurateur en groot liefhebber van de klassiekers.
Willem heeft al de nodige ervaring met motoren achter de kiezen. Als hij eenmaal aan het vertellen slaat neem je gerust de tijd, want avontuur was er genoeg. Het motorbloed heeft inmiddels ook toegeslagen bij zijn zonen die samen een Suzuki dealerschap runnen onder de naam Groenewold Motoren in Delft.
Pa Willem heeft daar z’n eigen stekkie en knapt daar met een enorme passie en overgave oude motoren op. BSA, Royal Enfield, BMW, Triumph, het komt allemaal voorbij. De één nog mooier dan de ander.
En ja, ook ik kon er niet vanaf blijven. Ik mocht van Willem zijn schitterend gerestaureerde BMW R6 overnemen waarmee ik inmiddels regelmatig te zien ben in Rotterdam.

Op zoek naar een tweede portret was de keuze dus feitelijk niet moeilijk. Samen met  Joris heb ik ongeveer 4 uur lang de werkplaats overgenomen: onderdelen uit het zicht gehaald, motoren zorgvuldig gekozen en op hun plek gemanoeuvreerd. Feitelijk hebben we de werkplaats naar onze wens aangepast.
Belangrijk is daarbij dat je van tevoren een plan hebt; we wilden een duidelijke lijn in het beeld en er moest sprake blijven van een echte werkplaats.
Twee motoren werden zo geplaatst dat er een soort V ontstond. In het midden daarvan, op de voorgrond kwam Willem met zijn BSA.
Een oude helm en een werkoverall maakte ook Willem compleet.

Willem kreeg één hoofdlicht, een Profoto, de verschillende motoren kleine flitsers om bijvoorbeeld een motorblok te accentueren. Op de achterwand staat een Elinchrome gericht. Enkele lampen hebben kleurgels om een sfeer op te roepen.

De voorbereiding koste ongeveer 3 uur, het maken van de foto’s 15 minuten.
Daarna is de foto bewerkt tot het gewenste sfeerbeeld is ontstaan. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van verscherpingen, selectieve kleuraanpassing, verschillende aanpassingslagen zowel voor kleur en contrast, doordrukken en tegenhouden en een finale verscherping.