Panorama fotografie Franse Alpen

Panorama foto Saint Sorlis d'Arves, Franse Alpen. Originele grootte 110cm x 48 cm, 300 dpi
Panorama foto Saint Sorlis d’Arves, Franse Alpen. Originele grootte 110cm x 48 cm, 300 dpi.

 

Panorama fotografie Franse Alpen

Diegene die mijn website regelmatig bezoeken weten dat ik naast de Google Bedrijfspanorama ook graag panorama fotografie maak voor bijvoorbeeld wandversiering of reclame uiting. Mijn meest recente panorama foto’s heb ik gemaakt in de Franse Alpen.

Panorama fotografie is één van mijn passies. Niet alleen vind ik het een schitterende manier om de weidsheid van het landschap of terrein weer te geven, ook de techniek die komt kijken bij het maken ervan vind ik uitdagend en inspirerend.
Toen mijn gezin weer op wintersport gingen besloot ik mee te gaan met maar 1 doel voor ogen: bovenop de Franse Alpen de omgeving groots vast te leggen.

Mijn materiaal ging allemaal mee; uiteraard camera met set lenzen  maar ook  het meer speciale materiaal als carbon statief met specialistische Cube statiefkop, swingarm voor parallax vrij fotograferen, de tilt shift lens en alle mogelijk voorzet filters.

Panorama foto Saint Sorlis d'Arves, Franse Alpen. Originele grootte 94cm x 62 cm, 300 dpi
Panorama foto Saint Sorlis d’Arves, Franse Alpen.  Originele grootte 94cm x 62 cm, 300 dpi

Bijna 12 uur reden we naar de Alpen , ruim boven de sneeuw grens naar Saint-Sorlin d’Arves.
Ons onderkomen ligt redelijk dicht bij diverse skiliften waarvan er in ieder geval 2 ook beschikbaar zijn voor niet skiërs zoals ik.  Al snel  begrijp ik mijn eerste uitdaging toen ik hoorde dat de liften pas om 09:00 uur gingen draaien. Dat zou betekenen dat ik, vooropgesteld dat ik als 1e aan de beurt zou zijn pas om 09:15 boven op de berg zou aankomen en pas dan een goede plek kon gaan zoeken. De zon zou dan echter al lang op zijn. Dat had ik niet in gedachten! Ik wil voor zonsopkomst op de berg staan.
De oplossing kwam via Christoffe, een vriendelijke fransman die eigenaar bleek te zijn van Le Tetras, een restaurant behoorlijk hoog op de berg. Iedere ochtend bracht hij voorraad naar zijn restaurant met zijn sneeuwscooter. Ik had het geluk hem tegen te komen toen hij naar de berg kwam afscheuren met die scooter en begon een praatje met hem; ik in mijn steenkolen frans, hij in steenkolen Engels, samen met veel handgebaar. Uiteindelijk voelden we elkaar goed aan en was Christoffe bereid mij de volgende ochtend om 07:00 uur omhoog te brengen.

panorama fotografie Saint Sorlis d'Arves Franse Alpen
Panorama foto Saint Sorlis d’Arves, Franse Alpen.  Originele grootte 275cm x 75 cm, 300 dpi

De volgende ochtend, 22 februari , stond ik klaar met al mijn materialen, hielp Christoffe met inladen van zijn aanhang slee en even later waren we op weg. Hij bracht me uiteindelijk zo hoog mogelijk naar de top van een berg in de Saint Sorlin d’Arves op  ongeveer 2400 meter hoogte.  Niet het allerhoogste punt, maar toch een perfecte hoogte om een enorm weids uitzicht te hebben over de Franse Alpen.
Nadat we van elkaar afscheid hadden genomen stoof Christoffe terug naar het dal mij achterlatend op de berg. Het is lastig te omschrijven wat je dan voelt. Ik voelde me uniek. De berg was op dat moment  ‘van mij’.  Van mij en niemand anders. De zon kwam bijna op, het scheerlicht begon over de besneeuwde bergtoppen te schijnen en Alpenkraaien vlogen soms ongeïnteresseerd voorbij. Er stond een stevige bries. Mijn statief had ik vooraf voorzien van lange punten en sneeuwschoenen om wegzakken in de sneeuw te voorkomen.  Om beweging door de wind te voorkomen moest ik toch mijn uitrusting aan de haak van m’n statief hangen.

 

Panorama foto Saint Sorlis d'Arves, Franse Alpen. Originele grootte 180cm x 44 cm, 300 dpi
Panorama foto Saint Sorlis d’Arves, Franse Alpen. Originele grootte 180cm x 44 cm, 300 dpi

 

Voor de Panorama Fotografie maak ik gebruik van diverse statiefkoppen waarmee ik volledig parallax vrij panorama’s kan fotograferen . Soms bestaat mijn panorama fotografie uit in totaal 24 individuele foto’s; 3 horizontale rijen van 8.
Door staande foto’s te maken creëer ik ook afdoende hoogte in de foto. Na het samenvoegen in Photoshop  is het eindresultaat een foto die op 300dpi en niet uitvergroot tussen de 250 en 275 cm breedte kan hebben! Uitgaande van een print op 150 dpi. (met dit soort formaten al meer dan genoeg) maak ik dus afbeeldingen, zonder feitelijke uitvergroting, van 500 tot 550 cm lengte!
Zou ik echt gaan uitvergroten dan kan het nog veel groter.
Sommige van de panorama foto’s die ik nu in de Franse Alpen heb gemaakt zet ik om naar zwart wit. Ze ‘werken’ dan naar mijn gevoel beter als in kleur.

Ben je na het zien van deze foto’s ook geinteresseerd in mijn panorama fotografie? Wil je in één of meer afdrukken? Wil je van een eigen omgeving een spectaculaire panorama foto laten maken of gewoon de mogelijkheden met mij bespreken? Neem contact met me op, ik adviseer je graag!