Pipo de Kloon unieke gekloonde hond

Enige in Nederland levende gekloonde hond Pipo de Kloon op de foto.

Fine Art Pipo de Kloon | Mart Stevens | Joris Aben

Het was puur toeval. Wandelend met mijn eigen hond Bucc kwam ik een bekend gezicht tegen. De dame in kwestie bleek eigenares van een kleine eetgelegenheid in het Kralingse Bos, de Eekhoorn. Ik kom daar af en toe en steevast word je verwelkomt door een paar honden. 0nder andere een logge Amerikaanse Bull Dog met veel rimpels en overtollig vel. Een ongelofelijke goedzak met regelmatig een soort dekje op z’n rug. Zo’n legerachtig ding met de als opschrift dat je hem niet mag voeren.
Ik was daar echter al een tijd niet meer geweest. Ik moest dus even nadenken bij wie het gezicht hoorde dat ik meende te herkennen. De honden die ze bij zich had gaven gelukkig de doorslag en zo kon ik Pup (zo heet bazin) weer plaatsen. “Nieuwe hond”? vroeg ik naar een grote zwarte loebas wijzend? “Jazeker” zegt Pup, “maar niet die zwarte,  maar die” en ze wees naar de vertrouwde Amerikaanse Bull Dog. Pas toen zag ik dat de hond die ik meende te herkennen eigenlijk een stuk jonger was als in m’n herinnering.

Fine Art Pipo de Kloon | Mart Stevens | Joris Aben | hier met bazin Pup

Pipo de Kloon (de naam van de nieuwe Amerikaanse Bull Dog hond en grapje naar Pipo de Clown) bleek een gekloonde hond te zijn. Uniek in Nederland en waarschijnlijk zelfs buiten onze grenzen. Er loopt geen 2e gekloonde hond rond en gezien de prijs ( $ 100.000,-) en discussies rondom klonen zal dat ook niet snel opnieuw gebeuren.
Pup en ik raakte in gesprek over Pipo en vrijwel onmiddellijk besloot ik dat ik deze hond graag op de foto wilde zetten. Ook Pup was direct enthousiast en zo besloten we de eerste en enige gekloonde hond in Nederland de fotostudio in te nemen voor enkele mooie portretten.
Ik zocht hiervoor contact met Joris Aben, medeëigenaar van Fotostudio de Aap in Rotterdam. Joris is een goede collega van me en samen hadden we eerder met dieren gewerkt (zie ook mijn blogpost over paardenfotografie )

Fine Art Pipo de Kloon | Joris Aben | Mart Stevens |

 

Hoe mooi zou het zijn geweest als we ook Joep nog hadden kunnen fotograferen. Helaas was Joep echter inmiddels overleden. Pipo en Joep hebben elkaar dus nooit gezien.
Bazin Pup blijkt een geanimeerde verteller. Ze is vol over haar hond Pipo, zonder zweverig of hoogdravend gedoe. Nuchter maar vol overgave. Dat maakt de samenwerking erg plezierig. Zoals altijd met dieren maken we duidelijk dat de eigenaar, in dit geval dus Pup bepaald hoever we kunnen gaan. In de praktijk voelen we dit met elkaar prima aan en dus ontstaat er een ontspannen sfeer waar ook de hond zich op zijn gemak voelt.

De nu 10 maanden oude hond Pipo de Kloon blijkt overigens ook niet echt een stresshond. De nu al lekker slome goedzak vind het allemaal best. Maar liggen doet hij het liefst.  Als Pipo zit moet je razendsnel zijn want een 2e kans krijg je niet, dan ligt meneer al weer.

 

Presentatrice en programmamaker Sophie Hilbrand maakte voor BNN een programma “Klonen Wens of Waanzin” In dit programma werd het thema klonen ter discussie gesteld en werden eigenaars van honden gezocht mee te werken aan het programma. Uiteindelijk is hond Joep, de Amerikaanse Bull Dog, als donorhond van Pipo de Kloon gevonden. Joep is aangezien het in Nederland verboden is te klonen in Zuid Korea gekloond. Het importeren van een gekloond dier mag wel.

Het hele kloon proces is nauwgezet gevolgd en door BNN op de televisie uitgezonden.  Dierenwelzijnsorganisaties en politieke partijen reageren verontwaardigd op kloon Pipo, precies waar het de programma makers om ging; de discussie voeren. Verschillende politieke partijen zijn tegen klonen, bijvoorbeeld  CDA, D66, de PVV en de Partij voor de Dieren. Sommigen vinden dat er te grote risico’s aan verbonden zitten, hebben religieuze motieven of vinden het vreemd dat je in Nederland niet mag klonen maar wel gekloonde dieren mag importeren. Een interessante discussie, dat zeker!