Scholen laten soms kansen liggen

Schoolfoto Mart Stevens Project Fotografie tbv schoolgids
Schoolfoto Mart Stevens Project Fotografie tbv schoolgids

 

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt ook wanneer je aan ouders de school wilt presenteren. Dat scholen hier soms kansen laten liggen is geen loze kreet. Ik bekijk dit vanuit het perspectief van een professioneel fotograaf en Google Trusted Photographer waarbij ik met regelmaat constateer dat scholen vaak wel veel met foto’s doen, maar vooral als bijproduct of onschuldig contact met het thuisfront, bijvoorbeeld bij een schoolreis of andere buitenschoolse activiteiten.

Niks mis mee natuurlijk, want ouders zien graag waar hun kinderen mee bezig zijn.
Maar ouders zien ook graag dat de school zich op internet op een professionele wijze presenteert. En dat is helemaal van belang voor ouders die nog een school moeten kiezen. Want waarom zou een ouder of leerling voor uw school kiezen? Uiteraard is de kwaliteit van het onderwijs heel belangrijk en mogelijk de denominatie van de school. Maar ook de ligging en de inrichting van het gebouw zijn belangrijke factoren die doorslaggevend kunnen zijn. Hoe is de sfeer? Ziet de school er aantrekkelijk uit? Zijn de lokalen goed ingericht, overzichtelijk, opgeruimd? Is het er gezellig? Hangen er tekeningen en worden de creatieve knutsels van de kinderen tentoongesteld?  Of, als het om voortgezet onderwijs gaat, hoe is de inrichting van het practicum lokaal, computerruimtes, eventuele technische ruimte etc.
Daarom komen ouders en leerlingen altijd een kijkje nemen op de school, ze willen zien hoe het er uit ziet. Maar voor ze dat doen kijken bijna alle ouders eerst op de website van de school.
Het internet is daardoor hét visitekaartje van de school. Een ouderwetse, mobiel onvriendelijke website, een onhandige menustructuur en magere foto’s zijn direct een afknapper.
Dat kan in 2015 echt niet meer!

Architectuur foto school tbv architect en website
Architectuur foto school tbv architect en website

Ieder zijn vak.
U heeft het als directeur  of rector druk met de kwaliteit van het onderwijs. Daar ligt ook de taak van de school. Maar u vindt ook dat ouders moeten weten waarom zij hun kinderen het beste bij uw school kunnen aanmelden. U bent overtuigd van de pedagogische en onderwijskundige keuzes die u met uw team heeft gemaakt. Kinderen verdienen het beste, en op uw school krijgen ze dat ook. U wilt dat laten zien, u wilt ouders laten weten dat hun kinderen op uw school in goede handen zijn.
Maar hoe belangrijk werving of PR ook zijn, het is niet uw vak.

Gelukkig is het wel mijn vak. Ik zie dat scholen kansen laten liggen wanneer zij zich presenteren op het internet. Een website moet er goed uitzien en modern zijn. De foto’s strak en professioneel. Dus technisch goed belichte foto’s met juiste compositie, indringend, pakkend, kleurrijk gemaakt door een professioneel fotograaf die weet wat hij doet, en die met zorg en vakmanschap werkt.

Natuurlijk moeten op de klassenpagina’s of in blog posts de door welwillende leerkrachten, docenten of ouders gemaakte kiekjes niet te  ontbreken. Maar zorg er voor dat op de website goede foto’s staan van het gebouw, de klassen, de gymzaal, de omgeving van de school, kortom alles waar ouders en leerlingen in geïnteresseerd zijn bij een eerste kennismaking.

Soms krijg ik van een school de opdracht foto’s te maken, bijvoorbeeld voor een kalender, website  of schoolgids. Perfect natuurlijk want daarmee toont de school aan goed te begrijpen dat goede fotografie zeer belangrijk is!

 

Schoolfoto Mart Stevens Project Fotografie tbv schoolgids
Schoolfoto Mart Stevens Project Fotografie tbv schoolgids

Maar er kan meer. Zet de school op de kaart met een bedrijfspanorama. Een Google bedrijfspanorama is ongeëvenaard sterk als marketingtool. Het schoolgebouw wordt virtueel 24 uur per dag, 7 dagen in de week door Google getoond bij de zoekresultaten of op Google Maps en Places. Dat is zo enorm krachtig dat het mij verbaast dat niet alle scholen zo’n 3D-presentatie al hebben!

De christelijke basisschool Onze Wereld begreep de kracht van professionele fotografie heel goed.
Naast de foto’s voor de fonkelnieuwe schoolgids en de bijpassende lay-out daarvan, besloot de directie een Google Bedrijfspanorama door mij te laten maken. Eenmaal online werd het resultaat zo enthousiast ontvangen dat mij werd verweten te goedkoop te zijn voor zo’n resultaat. Oordeelt u zelf en kijk eens naar dit voorbeeld.

Natuurlijk is het prachtig dat de school zo enthousiast is over mijn fotografie en de Google Bedrijfspanorama, maar wist u dat ik dat ik net zo opgetogen ben? Ik ben werkelijk razend enthousiast over dit product en wat dat met de zichtbaarheid van de school kan doen.
Direct, op ieder gewenst  moment de school virtueel kunnen binnenwandelen, zowel op een PC, een smartphone of een tablet; het werkt allemaal.

Dus grijp uw kans, zorg voor een perfecte en professionele exposure. Laat schitterende foto’s maken voor uw website, gids, kalender, nieuwsbrief en zorg voor een machtig mooie bedrijfspanorama.
De kosten? Belangrijker is natuurlijk wat het oplevert, maar om toch een antwoord te geven; voor een Google bedrijfspanorama hangt dit af van hoe groot een school is en dus hoeveel ruimten er gekoppeld en getoond moeten worden. Bijvoorbeeld: entree van buiten naar binnen, overzicht in de aula en route inclusief 2 leslokalen, eventuele verdiepingen. De kosten zijn altijd eenmalig zonder enige vorm van abonnement en betaling altijd pas na het online komen.
Voor alle overige fotografie maak ik na overleg met u graag een scherpe offerte.

Heeft u interesse voor mooie fotografie van uw school? Heeft u interesse in een bedrijfspanorama? Wilt u meer weten over hoe u een betere reputatie opbouwt op internet? Aarzel niet, bel me!
In alle gevallen help ik u graag, met enthousiasme, gratis advies en een vrijblijvende offerte op maat.

Mart Stevens Project Fotografie