Schoolfotografie kalender basisschool De Kleine Prins

 (Mart Stevens Project Fotografie)

 

Schoolfotografie kalender basisschool De Kleine Prins

 

Voor basisschool De Kleine Prins heb ik opnieuw de schoolfotografie mogen verzorgen.
Als een bestaande klant je belt voor een nieuwe opdracht is dat denk ik het beste bewijs dat er waardering is voor de foto’s die je maakt. Ik was dan ook bijzonder blij verrast dat ik voor de basisscholen van De Kleine prins opnieuw in actie mocht komen. De Kleine Prins heeft 2 scholen, een Montessori school en een Dalton school. De twee Rotterdamse scholen liggen redelijk dicht bij elkaar wat het logistiek voor mij makkelijk maakt.

In de eerdere fotografie opdrachten had ik redelijk veel vrijheid; voor de schoolkalender moesten ‘slechts’ leuke spontane foto’s worden gemaakt. Het jaar daarna werd een extra eis geïntroduceerd: kleur. De Daltonschool was inmiddels volledig verbouwd en zelfs uitgeroepen tot groenste school van Nederland. De typische Dalton kleuren en frisheid moest in de foto’s terug komen en de Montessori vestiging mocht uiteraard niet achterblijven.
Ook voor het schooljaar 2016/2017 heb ik de foto’s mogen leveren, maar wederom met een nieuwe invalshoek. De kalender krijgt namelijk een volledig nieuwe opzet. Het aantal pagina’s neemt iets af en er komt inhoudelijk relevante tekst op de kalender te staan. De foto’s moesten deze keer voldoen aan vooraf gestelde thema’s zoals samenwerking, voorbereide omgeving of Montessori materiaal.

Deze meer conceptuele aanpak voor het maken van deze schoolfotografie is niet alleen zeer uitdagend maar ook geweldig interessant. Je gaat veel minder te werk als een gelegenheidsfotograaf waar je, spiedend en speurend door de school dwaalt op zoek naar een leuke setting of een momentopname.
Ik heb er bij de uitvoering van de opdracht bewust voor gekozen meer te regisseren en de setting meer naar mijn hand te zetten. Deze aanpak stelt me in staat de verschillende thema’s beter weer te geven zonder een al te geposeerd beeld te maken.  Voorafgaand aan de werkelijke opnames heb ik, soms met behulp van leerkrachten, op papier voor mijzelf duidelijk proberen te krijgen wat bedoeld werd met het thema. Bijvoorbeeld thema’s als “de taak” of “werkkeuze” hebben echt inhoudelijke uitleg nodig. Leerkrachten zijn uiteraard onmisbaar als professionals en informatie deskundigen. Toen ik de thema’s eenmaal helder had kon ik conceptueel gaan nadenken hoe een schoolthema goed in beeld gebracht kon worden.

De verschillende schoolfoto’s zijn vervolgens vooraf in een setting geplaatst. Om voor alle foto’s een gelijksoortige ‘look and feel’ te krijgen gebruikte ik steevast 2 lampen om de setting uit te lichten; de Profoto B1 studioflitser samen met een translucent umbrella white en een Nikon Speedlight 910.
Een onverwacht voordeel van deze aanpak bleek te zijn dat ik de kinderen en leerkrachten veel minder stoorde! Wandelde ik in de voorgaande jaren de klassen binnen (en geloof me, als je binnenkomt met lampen en apparatuur is de klas spontaan in chaos), deze keer maakte ik in een vrij hoekje van de school alles klaar, nodigde vervolgens enkele leerlingen uit en maakt binnen een kwartier de foto. Geen ophef, geen verstoring van de lessen, een veel rustiger werkomgeving voor mijzelf; feitelijk alleen maar pluspunten.

Toen ik vandaag de school bezocht (inmiddels maak ik ook voor hun nieuwe website de foto’s van de leerkrachten) werd ik blij verrast. De kalender foto’s worden ook via tv schermen met tekst en uitleg gepresenteerd aan alle bezoekers van de school. Al met al een opdracht maar ook manier van aanpak die vraagt naar meer. Ik heb er enorm van genoten en complimenteer De Kleine Prins met hun fantastische scholen, de nieuwe schoolgids en kalender. Later zeker meer over hun nieuwe website waarvoor ik nog druk aan het fotograferen ben.